I samarbeid med Axel Hellstenius og BærumsSpillene utvider vi nå kvinnenes historier. Kom og se flere historier i august!
Tema og bakgrunn
Grini ble ferdigstilt i 1939 som kvinnefengsel. Tyskerne gjorde det raskt til sin fangeleir. Svært mange er berørt av historien gjennom slektskap, eller etisk/humanitært eller politisk ståsted. Rundt 20 000 fanger, kvinner, menn, gisler, jødiske og politiske fanger fra 16 års alder og oppover, satt på Grini under 2. Verdenskrig. Krigsfanger representer alltid en stor trussel for fienden, og de er oftest ressurspersoner i motstandskampene. Men de er prisgitt en destruktiv ukontrollerbar ytre faktor. Hvor finner mennesker i slik isolasjon motiv og vilje til å overleve når man er fratatt muligheten til å styre eget liv? Flere av de som satt der, sier at en rekke kunst og kulturrelaterte aktiviteter bidro til å utvikle dem, og gi dem vilje til å overleve. Eksempler som treskjæring, porselensarbeid, foredrag, sang og scenekunst var med på å skapte humor, satire og dermed motstandsvilje. Politisk og religiøs ekstremisme var, og er, årsaken til at mennesker isoleres, da som nå. Det var og er en eksistensiell utfordring for både individet, lokalsamfunnet og det globale samfunnets utvikling. Det er viktig å minne oss om at svært mange nordmenn også var fanger og flyktninger for noen tiår siden. Isolasjonen til tross, klarte fangene på Grini å holde seg oppdatert på situasjonen nasjonalt og internasjonalt. Historien om de tause heltene 1940-1945 har derfor sterk relevans i dag.
Bilder fra 2017
Foto Egil Scott Synnestvedt
Kunstnerisk mål
Vi ønsker å skape debatt om hvordan ekstremisme påvirker menneskeverdet i praksis. Vi spør: Hva betød mest for å overleve? Hvilke teknikker utviklet man for å kunne kommunisere med hverandre når så mye er forbudt? Det første fangene hørte når de kom dit var; ”Ikke si noe”, ”Ikke bli personlig”, ”Det er spioner her”. Det gjorde isolasjonen verre, at fienden var ”usynlig”. Vi vil belyse hvordan de klarte å kommunisere med tyskerne, hverandre, og med omverdenen fra sin isolasjon. Hva kunst og kultur betød, og betyr, for å overleve når man venter på en usikker dom, kanskje dødsdom, eller at landet skal bli fritt. Ved å speile historien, vil vi minne oss om hva som er viktig når man står overfor en ny frykt- virkelighet og ytringsfriheten trues og kanskje må redefineres.
Stab
Manus: Axel Hellstenius – Instruktør: Bjørn Birch – Musikalsk leder: Kari Stokke
Skuespillere på bildet fra 2016: Marianne Jonger, Jon Arne Arnseth, Heidi Mikkelsen, Turid Rivertz Vatne, Morten Røhrt, Malin Aakre, Emil Olafsson, Sindre-Benedict Hendriks
Referanseliste
DE GLEMTE HELTENE av Axel Hellstenius er basert på:
”Griniboken I”, A. Lange, J. Schreiner (red)
”Fra dag til dag”, Odd Nansen
”Tre år under Kunze”, Joachim Grøgaard
”Englandsfarere”, Sigurd Evensmo
”Tretten taler på Grini”, Francis Bull
”Dager på Grini”, Johan Borgen
”Av nød til seier”, Per Foss
”Brystkaramellene”, Bjørg Fodstad
«Speilbilder», Lise Børsum
«Sanger fra Grini», Otto Nilsen
«Norsk Fangeleksikon – Grinifangene»
Generell reseach og intervjuer med gjenlevende fanger, Turid Rivertz Vatne
Linker klikk på: BærumsSpillene på Facebook klikk her
Publikumsgruppe: fra 16 år.