Denne fortellerteaterforestillingen handler foruten selve Stemmerettsjubileet, om rettferdighet og retten til å velge. FN vedtok i 1948 at lik stemmerett var en menneskerett.

Forestillingen starter i 2013 og går drøye 100 år bakover i tid. Husker du Anette Sagen? Skihopperen som ikke fikk lov til å hoppe? Etter en kampanje der publikum kunne sende inn forslag til kandidater, plukket Oslo kommune ut Anette Sagen til å foreta åpningshoppet i den nyombygde Holmenkollbakken 3. mars 2010. Men hun ble kuppet. Allikevel hoppet hun med full verdighet, riktignok bare som prøvehopper. Hvem bestemte dette? Ble hennes stemme hørt?

På vandringen bakover i historien minner vi om at i Kuwauit fikk kvinner stemmerett i 2005! På 70 tallet kom Sveits, Bangladesh og Portugal med. Slik går vi bakover i tid til vi ved århundreskiftet 1800/1900 møter den første kvinnen som møtte på Stortinget. Riktignok bare som vararepresentant. Det var i 1911. Hun het Anna Rogstad. Da hun kom inn i Stortingssalen reiste alle representantene seg og klappet for henne helt til hun hadde funnet plassen sin og satt seg. Vi hører også om brevet til Ragna Nilsen som hun i 1904 skrev til norske kvinner i år 2000.

Men forestillingen handler også om bondekvinnen Birgit. Hun var omkring 40 år gammel når kvinner fikk stemmerett. Hvilken innvirkning hadde retten til å stemme på hennes liv? For den såkalte underklassen og bøndene var det et større spørsmål om å livberge seg, enn å tro man kunne påvirke samfunnet man levde i ved å stemme. Det fikk de som hadde tid til det, ta seg av. Birgit vokste opp på gård, og økonomien strakk ikke så langt som til sommersko. Da fikk Birgit som måtte passe kuene fra hun var 6 år gammel heller stå og varme føttene i ei kuruke.

Forestillingen spiller blant annet i Den kulturelle skolesekken.

Skuespiller: Lise Sæther

Regi og dramaturgi: Bjørn Birch

Urpremiere: Mandag 16. september 2013 i Nittedal