Om Piaf

Edith Piaf ble født 19. desember 1915 på gaten. Hennes far var sirkusartist, moren prostituert. Hun vokste opp uten foreldrene, men ble godt tatt vare på av de prostituerte i bestemorens bordell. Hun ble blind som 7 åring, men de prostituerte ba for henne. Mirakuløst fikk hun synet tilbake, noe som gjorde henne religiøs. Edith sang tidlig på gaten med faren. Både musikken og sangen reddet henne mange ganger fra å gå under gjennom livet. Edith Piaf er fortsatt allment betraktet som Frankrikes største populærmusikkartist. Hun var arvtaker av 20-talls tradisjonen av parisisk chanson, og hennes tolkning av f eks L’Accordéoniste (1940) tilhører en verdifull music-hall tradisjon. Slik utviklet hun seg med sin tid helt til sin død, men med samme intensitet i sin formidling. Den karakteristiske stemmen og vibratoen harmonerte godt med et komplisert liv som sterkt ble preget av både kjærlighet og tap, og ikke minst rusproblemer som følge av både oppvekst og bilulykker der hun ble påført store skader. Piaf måtte synge. Hennes evne til å fange publikums oppmerksomhet er til dags dato unik. Over 100.000 sørgende var samlet i Paris gater og fulgte seremonien når hun ble begravet i 1963, 47 år gammel. Charles Aznavour har sagt at det er den eneste gangen siden 2. Verdenskrig at trafikken i Paris har stått helt stille.

Forestillingen

Skuespillerne Liv-Unni Larsson-Undall og Bjørn Birch akkompagnert av Kari Stokke, løfter oss inn i Edith Piafs liv fra vogge til grav. I cabaret form, med både alvor, satire og burlesk humor følger de publikum på en vandring inn i et levd kunstnerliv av de sjeldne. Liv-Unni spiller Edith Piaf, mens Bjørn manifesterer en rekke andre karakterer som den alkoholiserte faren, Louis Leplée som oppdaget henne, noen elskere og ikke minst noen av kunstnerne hun samarbeidet med. Vi ser hvordan hun klarte å overleve når hennes store kjærlighet, bokseren Marcel Cerdan døde og hun måtte synge rett etter hun fikk vite om hans bortgang. Om hennes liv under krigen. Møte med USA og Marlene Dietrich, hennes bilulykker som gjorde henne enda mer rusavhengig. Den store kjærligheten hun gjorde det slutt med, fordi hun visste at hun kom til å gå til grunne, og han ville blitt med ned hvis hun ikke kastet ham ut. Kanskje det er det som er sann kjærlighet.

Det er som om stemmen til Piaf klinger i tiden den dag i dag. Som om stemmen fortsatt omfavner oss. Roper til oss. Hør meg. Jeg har mer å si. Jeg er her enda.

SANGER:

Ça ira, Padam Padam, Les Amants d’une jour, Bravo Pour Le Clown, La Ville Inconnue, Mon Menage A Moi, Milord, L’accordéoniste, C’est Merveilleux, La vie en rose, L’hymne à l’amour, Mon Dieu, Les feuilles mortes, Non, je ne regrette rien.