LILLESTRØM KULTURSENTER PRESENTERER TRE NØTTER TIL ASKPEOTT

Jeg er stolt over å komme tilbake til staben på Lillestrøm Kultursenter for å instruere denne klassikeren, og for å spille rollen som Fortelleren. Dette er en familiemusikal skrevet i 2012 av Hans-P. Thøgersen, med musikk av Svein Gundersen og Ole.Hermann Gudim Lundberg (bidrag konsepsjon / dramaturgi). Disse tre, som utgjør produksjonsselskapet “Kulturværste”, produserte forestillingen selv i Fredrikstad i 2012 og 2014.

Produksjonen får sin ofisielle Urpremiere på Lillestrømi november 2016.

Historien er udødeliggjort gjennom filmen som vises på NRK hver Juleaften. Det er nok ukjent for de fleste at denne historien tar utgangspunkt i et eventyr av den tsjekkiske forfatteren Bozena Nëmcovás (1820-1862) som er en slags tsjekkisk “Asbjørnsen og Moe”. Denne musikalversjonen er basert på Nëmcovás utgangspunkt samt Cinderella Tales from around the world & Three Hundred and Foutry-five Variants of Cinderella. Men historien om Askepott stammer faktisk fra Kina så langt tilbake som år 860. Derfor hadde Askepott så små sko! Kvinnenes føtter ble snørt den gangen. Faktisk lever den siste kvinnen enda, som ble “utsatt” for denne tradisjonen. Opprinnelig er historien ganske røff. En ung jente som mister både mor og far. Stemoren har også mistet sin mann, gifter seg på nytt, og også han dør. Der står så den unge gifteklare jenta ved begynnelsen av sitt liv, og ved begynnelsen av vår historie. Vi forteller den som en farse som balanserer mellom humor og alvor.

I motsetning til Disneys versjon, vektlegger denne versjonen enda mer Askepotts aktive rolle. Hun blir like dårlig behandlet av sin stemor og av stesøsteren, men hun har også kampvilje nok til å ta igjen, til tross for konsekvensene. I denne versjonen har Askepott også et lysere humør, og hun er full av selvironi. Takket være sine gode medhjelpere, og ikke minst innholdet i de tre magiske nøttene, får Askepott sin prins til slutt.

Om Sveni Gundersen:

Svein har vært komponist i over 35 år. Han har levert musikk til 15 norske spillefilmer, historiske spill, familieforestillinger og over 20 musikaler, deriblant Dalmatinerne og Scrooge – Et Juleeventyr som jeg satt opp på Lillestrøm Kultursenter for noen år siden.

Om Hans-Petter Thøgersen:

Medlem av Norkse Dramatikeres Forbund, med arbeidsstipend fra forbundet i 2012. Han har skrevet et tyvetalls musikaler, historiske spill og familieforestillinger.

Om Ole-Hermann Gudim Lundberg:

Medlem av Norske Sceneinstruktørers forbund. Han har arbeidet som sceneinstruktør de siste 25 årene for store muikalprosjekter både innendørs og utendørs.